Nyheder og informationer fra Gdansk på dansk
|Om os
| Annoncering
| Shop
| Kontakt
AnnonceValuta: 100 PLN koster 173,26 DKK
Fodbold: Resultater fra den polske liga
Lørdag 16 december 2017

År 1939 Anden Verdenskrig

Bombet bygning på Westerplatte ved Gdansk. Foto Martin Bager, polennu.dk
Bombet bygning på Westerplatte ved Gdansk. Foto Martin Bager, polennu.dk
År 1939 Anden Verdenskrig

Gdansks tilknytning til Polen var en torn i øjet på Hitlers Tyskland. I takt med nationalsocialisternes stigende magt blev samarbejdet mellem Gdansk og Polen mere og mere konfliktfyldt. Det tyske nationalsocialistiske parti NSDAP fik 38% af stemmerne i byens parlament Volkstag i 1933. Anti-polske stemninger blussede op, og nazisterne ønskede, at Gdansk skulle genforenes med Tyskland.

Kampen om Westerplatte

Striden om Gdansk blev et påskud til at starte Anden Verdens krig. Krigen startede 1. september 1939, hvor det tyske panserskib "Schleswig- Holstein" begyndte at bombardere Westerplatte tidligt om morgenen.Westerplatte er en lille halvø på 60 hektar i Gdansk-bugten, hvor polakkerne, med Folkeforbundets tilladelse, havde bygget et ammunitionsdepot. På trods af tyskernes militære overlegenhed varede slaget om Westerplatte en uges tid. Det af tyskerne planlagte "blitz"-angreb mislykkedes. Det er først efter massive angreb fra vandet, fra luften og fra infanteriet på landet, at polakkerne hejste et hvidt flag, som et tegn på overgivelse.

Det var den kommanderende major Sucharski, som besluttede, at videre modstand var formålsløs. Det, at 182 polske soldater, som ikke havde andet end rifler, maskingeværer og nogle få kanoner, var i stand til at slå fjendens styrke på 3500 soldater tilbage, var et enestående symbol på polakkernes heltemodstand. De holdt stand i syv dage på trods af mangel på ammunition, mad, vand og dårlige sanitære forhold. I slaget om Westerplatte var der kun 15 polakker, som mistede livet. Den 16. soldat, en telegrafist, blev slået ihjel af tyskerne, da han ikke ville udlevere hemmelige koder. Tyskerne mistede 300 soldater. Den tyske kommanderende, general Eberhardt, tillod major Sucharski at beholde sin sabel, efter at han blev taget i fangenskab. Det var et enestående tegn på respekt fra den tyske side.

Ødelæggelserne

Under Den Røde Hærs erobring af Gdansk i krigens sidste måneder blev byen næsten helt ødelagt af bomber og gadekampe. Det skønnes, at 90 procent af byen blev ødelagt. De tyske indbyggere, der indtil 1945 havde udgjort flertallet, flygtede i krigens sidste måneder mod vest, og husene blev overtaget af polakker, der var flygtet fra områderne omkring Vilnius og Lviv, der nu blev indlemmet i Sovjetunionen. I årene efter krigen blev byen genopbygget med stor respekt for dens gamle udseende og kan i dag opleves, som den så ud før krigen.

SE FILM
gdansknu.dk: Tysk propaganda-film om angrebet på Gdansk (del 1 af 3)

SE FILM
gdansknu.dk: Tysk propaganda-film om angrebet på Gdansk (del 2 af 3)

SE FILM
gdansknu.dk: Tysk propaganda-film om angrebet på Gdansk (del 3 af 3)

Af: Anna Werenberg
Redaktør, gdansknu.dk
Share Share Share Share Share |

EMNE

ANDRE EMNER

POPULÆRE NYHEDER

Annonce
Kalender
M T O T F L S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Annonce
48,magasin

Forår og sommer nyheder til skandinaviske gæster

13:58 - 17 apr 2017 Turisme GDANSK: Forår og sommerudgaven af +48 magasinet der er målrettet skandinaviske turister i regionen er nu på gaden.
gdansk,gamle,bydel,ny

Gdansk gamle bydel får nyt mondænt område

17:29 - 14 dec 2016 Turisme GDANSK: Bystyret har offentliggjort en animation af et nyt mondænt byggeri på den attraktiv ø midt i den gamle bydel i Gdansk.
Lionel,Richie,Ergo,Arena,gdansk,gdansknu.dk

Lionel Richie giver koncert i Ergo Arena

13:05 - 09 maj 2016 Rytmisk Musik GDANSK: Den amerikanske sanger, komponist, musiker, producer og skuespiller Lionel Richie giver koncert i Ergo Arena i juli.
danmark,i,gdansk,håndbold,euro,2016

Danskerne hyggede sig under EM håndbold i Gdansk

20:04 - 08 apr 2016 Danmark GDANSK: Der er ingen tilfælde med danskere i politiets rapporter fra januar under EM i håndbold (EURO 2016), viser opgørelse fra politiet i Gdansk.
ocr,gdansk

Kampe ved Gdansk for de sejeste drenge og piger

6:08 - 24 mar 2017
Ekstremsport GDYNIA: Nu kan de seje udfordre sig selv ved det årlige OCR-løb, der gennemføres i april. Et løb for de helt seje når det gælder styrke og udholdenhed.

Gdansk er Europas tredje bedste

16:53 - 14 mar 2017
Turisme Borgmester Pawel Adamowicz er stolt over at Gdansk er kåret som Europas bedste rejsemål i år, og han er især tilfreds, da det er første gang byen er nomineret i konkurrencen om at være bedste rejsemål. Gdansk var blandt tyve nominerede byer.
mera,spa,sopot

Sopot tilbyder vand, varme og velvære hele året

18:08 - 26 dec 2016
Livsstil SOPOT: Danskerne har fundet vej til ferie- og badebyen ved Gdansk ud til Østersøen, men det er ikke kun om sommeren.
gdansk,julemarked

Succes for julemarkederne i Gdansk

13:54 - 15 dec 2016
Turist attraktioner GDANSK: De traditionelle julemarkeder i Gdansk er i år blevet et tilløbsstykke uden lige, oplyser de lokale turistmyndigheder.
lech,walesa,polen,gdansk,airport

Gdansk lufthavn har rundet en million rejsende

19:23 - 10 maj 2016
Fly GDANSK: Lech Walesa lufthavnen har rundet den første million rejsende i år til og fra byen - og det er ny rekord.
 GENERELLE INFORMATIONER OM GDANSK
Annonce