Nyheder og informationer fra Gdansk på dansk
|Om os
| Annoncering
| Shop
| Kontakt
AnnonceValuta: 100 PLN koster 173,26 DKK
Fodbold: Resultater fra den polske liga
Fredag 15 december 2017

År 1945 Kommunismen

POLEN Hammer og segl kommunismens logo. Foto: Peter Malberg
POLEN Hammer og segl kommunismens logo. Foto: Peter Malberg
År 1945 Kommunismen

I marts 1945 blev Gdansk befriet af den russiske hær. Kampene om byen resulterede i store ødelæggelser, specielt den historiske del af byen blev forvandlet til ruiner, og måtte senere genopbygges.

Stalin flyttede grænserne

Efter Anden Verdenskrig blev Europa delt i en allieret og en russisk indflydelsessfære, hvor hver af de to supermagter gav hinanden frie hænder. Stalin besluttede at flytte Polens grænser vestpå, og for Gdansk betød det, at byen pludselig kom til at ligge midt i det nye kommunistiske Polen. Gdansk blev hovedstad i det nye Gdansk Amt. De tyske indbyggere var flygtet for Den Røde Hær, og nye polske indbyggere flyttede ind, der var flygtet fra områderne omkring Lviv og Vilnius, der nu kom til at tilhøre Sovjetunionen.

Byen genopbygget

De første år under kommunismen var præget af fattigdom og meget genopbygningsarbejde. Sideløbende med genopbygningen af boligområder blev også de historiske bymidter genopbygget i de fleste polske byer. I Gdansk blev byens historiske centrum genopbygget som en rekonstruktion af de tidligere bygninger fra 1600-tallet. Det betyder, at man stadig i dag kan opleve, hvordan byen har set ud som Hansestad.

Fra stalinisme til polsk socialisme

Begyndelsen af 1950'erne var præget af stalinisme, hvor arrestationer og statslig terror var udbredt. Mange af de frihedskæmpere, der havde overlevet den nazistiske besættelse blev nu slået ihjel i de kommunistiske fængsler.

Den kommunistiske regering planlagde at overtage alle dele af samfundsøkonomien - alle fabrikker, bygninger, jorde og landbrug. Det lykkedes dog aldrig, da landmændene nægtede at tilslutte sig de kollektive landbrug frivillig. Efter Stalins død i 1953 stoppede regeringen den stalinistiske praksis med at massefængsle alle de landmænd som nægtede. De flere hundrede tusinde fængslede landmænd blev frigivet, og i stedet fandt Polen sin egen økonomiske model i Østblokken med små frie landbrug. Også den katolske kirke fik lov at fungere overalt i landet.

Der blev derfor aldrig indført en rigtig kommunistisk samfundsmodel i Polen efter sovjetisk forbillede. Staten ejede dog alt industri, produktion og uddannelse, og disse funktioner blev planlagt og styret af centrale kontorer, der skulle forsøge at få produktionen til at passe til borgernes behov - den såkaldte planøkonomi. Det lykkedes ikke altid at ramme befolkningens behov, og der opstod ofte mangel eller overproduktion af varer.

Under den kommunistiske tid blev Polen flere gange rystet af voldsomme strejker og protester arrangeret af forskellige grupper af polske arbejdere. 1956 var det i Poznan, 1968 i Krakow og 1970 og 1980 i Gdansk.

Af: Anna Werenberg
Redaktør, gdansknu.dk
Share Share Share Share Share |

EMNE

ANDRE EMNER

POPULÆRE NYHEDER

Annonce
Kalender
M T O T F L S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Annonce
48,magasin

Forår og sommer nyheder til skandinaviske gæster

13:58 - 17 apr 2017 Turisme GDANSK: Forår og sommerudgaven af +48 magasinet der er målrettet skandinaviske turister i regionen er nu på gaden.
gdansk,gamle,bydel,ny

Gdansk gamle bydel får nyt mondænt område

17:29 - 14 dec 2016 Turisme GDANSK: Bystyret har offentliggjort en animation af et nyt mondænt byggeri på den attraktiv ø midt i den gamle bydel i Gdansk.
Lionel,Richie,Ergo,Arena,gdansk,gdansknu.dk

Lionel Richie giver koncert i Ergo Arena

13:05 - 09 maj 2016 Rytmisk Musik GDANSK: Den amerikanske sanger, komponist, musiker, producer og skuespiller Lionel Richie giver koncert i Ergo Arena i juli.
danmark,i,gdansk,håndbold,euro,2016

Danskerne hyggede sig under EM håndbold i Gdansk

20:04 - 08 apr 2016 Danmark GDANSK: Der er ingen tilfælde med danskere i politiets rapporter fra januar under EM i håndbold (EURO 2016), viser opgørelse fra politiet i Gdansk.
ocr,gdansk

Kampe ved Gdansk for de sejeste drenge og piger

6:08 - 24 mar 2017
Ekstremsport GDYNIA: Nu kan de seje udfordre sig selv ved det årlige OCR-løb, der gennemføres i april. Et løb for de helt seje når det gælder styrke og udholdenhed.

Gdansk er Europas tredje bedste

16:53 - 14 mar 2017
Turisme Borgmester Pawel Adamowicz er stolt over at Gdansk er kåret som Europas bedste rejsemål i år, og han er især tilfreds, da det er første gang byen er nomineret i konkurrencen om at være bedste rejsemål. Gdansk var blandt tyve nominerede byer.
mera,spa,sopot

Sopot tilbyder vand, varme og velvære hele året

18:08 - 26 dec 2016
Livsstil SOPOT: Danskerne har fundet vej til ferie- og badebyen ved Gdansk ud til Østersøen, men det er ikke kun om sommeren.
gdansk,julemarked

Succes for julemarkederne i Gdansk

13:54 - 15 dec 2016
Turist attraktioner GDANSK: De traditionelle julemarkeder i Gdansk er i år blevet et tilløbsstykke uden lige, oplyser de lokale turistmyndigheder.
lech,walesa,polen,gdansk,airport

Gdansk lufthavn har rundet en million rejsende

19:23 - 10 maj 2016
Fly GDANSK: Lech Walesa lufthavnen har rundet den første million rejsende i år til og fra byen - og det er ny rekord.
 GENERELLE INFORMATIONER OM GDANSK
Annonce