Nyheder og informationer fra Gdansk på dansk
|Om os
| Annoncering
| Shop
| Kontakt
AnnonceValuta: 100 PLN koster 173,26 DKK
Fodbold: Resultater fra den polske liga
Lørdag 16 december 2017

Gamle bydel

Den gamle bydel i Gdansk.
Den gamle bydel i Gdansk. Foto: Martin Bager.
Gamle bydel

Den gamle bydel i Gdansk fungerede som byens levende handelscentrum fra 1400-tallet til 1700-tallet. Gdansk var på den tid en rig og blomstrende handelsby, der var med i Hanse-forbundet sammen med byer som Lübeck og Bremen. Man kan derfor opleve hanse-byernes smukke og overdådige arkitektur i Gdansk gamle bydel.

Kongevejen

Kongevejen er det populære navn for de to gader, der løber i den sydligste del af den gamle bydel - Den Lange Gade (ul. Dluga) og Det Lange Torv (Dlugi Targ). Til sammen udgør de to gader det mest besøgte turist-strøg i byen.

Her ligger Det gamle Rådhus, Fængselstårnet og 84 huse, der har tilhørt rige borger-familier. Flere af bygningerne er i dag museer, der fortæller Gdansk historie. Her er desuden mange restauranter og cafeer.

Havnekajen

Havnekajen begynder, hvor Kongevejen slutter ved Den Grønne Port. Herfra kan man gå langs vandet i Motlawa floden og se over på Olowianka-øen, indtil man når til maste-kranen (Zuraw).

Maste-kranen er Gdansk gamle havnekran. Den blev bygget i 1442 og havde efter datidens målestok en imponerende mekanik og kapacitet. Den blev drevet af menneskekraft gennem et sindrigt system af tandhjul og kunne løfte op til 5 tons gods ad gangen. I dag er kranen et museum, hvor den enestående mekanik kan studeres.

Maria Gaden

Midtvejs på Havnekajen kan man dreje op ad Maria Gaden (ul. Mariacka), der er en af Gdansk gamle og meget smukke gader. I dag er gaden fuld af små butikker og souvenir-boder, hvor man blandt andet kan købe rav.

Kirker

Nord for Maria Gaden og maste-kranen ligger flere gader, der også hører til den gamle bydel i Gdansk. Her ligger mange af de gamle kirker som Skt. Nikolajs Kirke, Skt. Johannes Kirke og Skt. Brigidas Kirke.

I forlængelse af Maria Gaden ligger Maria Kirken, der er Gdansk Domkirke. Maria Kirken er den største murstens-kirke i Europa, og den rummer flere kunstværker af anerkendte kunstnere. Der er adgang til turister i kirken, og det er blandt andet muligt at komme op i det 82 meter høje kirketårn, hvorfra man har en fantastisk udsigt over hele den gamle bydel.

Af: Anna Werenberg
Redaktør, gdansknu.dk
Share Share Share Share Share |

SE BILLEDSERIE

Den gamle bydel i Gdansk. Foto Martin Bager.--10.JPG
Den gamle bydel i Gdansk

EMNE

ANDRE EMNER

POPULÆRE NYHEDER

Annonce
Kalender
M T O T F L S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Annonce
48,magasin

Forår og sommer nyheder til skandinaviske gæster

13:58 - 17 apr 2017 Turisme GDANSK: Forår og sommerudgaven af +48 magasinet der er målrettet skandinaviske turister i regionen er nu på gaden.
gdansk,gamle,bydel,ny

Gdansk gamle bydel får nyt mondænt område

17:29 - 14 dec 2016 Turisme GDANSK: Bystyret har offentliggjort en animation af et nyt mondænt byggeri på den attraktiv ø midt i den gamle bydel i Gdansk.
Lionel,Richie,Ergo,Arena,gdansk,gdansknu.dk

Lionel Richie giver koncert i Ergo Arena

13:05 - 09 maj 2016 Rytmisk Musik GDANSK: Den amerikanske sanger, komponist, musiker, producer og skuespiller Lionel Richie giver koncert i Ergo Arena i juli.
danmark,i,gdansk,håndbold,euro,2016

Danskerne hyggede sig under EM håndbold i Gdansk

20:04 - 08 apr 2016 Danmark GDANSK: Der er ingen tilfælde med danskere i politiets rapporter fra januar under EM i håndbold (EURO 2016), viser opgørelse fra politiet i Gdansk.
ocr,gdansk

Kampe ved Gdansk for de sejeste drenge og piger

6:08 - 24 mar 2017
Ekstremsport GDYNIA: Nu kan de seje udfordre sig selv ved det årlige OCR-løb, der gennemføres i april. Et løb for de helt seje når det gælder styrke og udholdenhed.

Gdansk er Europas tredje bedste

16:53 - 14 mar 2017
Turisme Borgmester Pawel Adamowicz er stolt over at Gdansk er kåret som Europas bedste rejsemål i år, og han er især tilfreds, da det er første gang byen er nomineret i konkurrencen om at være bedste rejsemål. Gdansk var blandt tyve nominerede byer.
mera,spa,sopot

Sopot tilbyder vand, varme og velvære hele året

18:08 - 26 dec 2016
Livsstil SOPOT: Danskerne har fundet vej til ferie- og badebyen ved Gdansk ud til Østersøen, men det er ikke kun om sommeren.
gdansk,julemarked

Succes for julemarkederne i Gdansk

13:54 - 15 dec 2016
Turist attraktioner GDANSK: De traditionelle julemarkeder i Gdansk er i år blevet et tilløbsstykke uden lige, oplyser de lokale turistmyndigheder.
lech,walesa,polen,gdansk,airport

Gdansk lufthavn har rundet en million rejsende

19:23 - 10 maj 2016
Fly GDANSK: Lech Walesa lufthavnen har rundet den første million rejsende i år til og fra byen - og det er ny rekord.
 GENERELLE INFORMATIONER OM GDANSK
Annonce