Nyheder og informationer fra Gdansk på dansk
|Om os
| Annoncering
| Shop
| Kontakt
AnnonceValuta: 100 PLN koster 173,26 DKK
Fodbold: Resultater fra den polske liga
Lørdag 16 december 2017

Rådhuset

Det Gamle Rådhus i Gdansk. Foto: Martin Bager, polennu.dk.
Det Gamle Rådhus i Gdansk. Foto: Martin Bager, polennu.dk.
Rådhuset

Det historiske rådhus i Hovedbyen i Gdansk er bygget i gotisk-renæssance stil, og ligger på den mest attraktive del af Kongevejen, der hvor Den Lange Gade smelter sammen med Det Lange Torv. Det er den anden højeste bygning i Hovedbyen, lige efter Mariakirken.

Udover uret på tårnet er der også et solur, som blev placeret der i det 16. århundrede. Under det, står der en latinsk sætning: "Skyggen er vore dage"

Historie
Rådhusets historie går tilbage til begyndelsen af middelalderen. Det første rådhus var angiveligt en ubetydelig bygning som fungerede som domstol. De ældste elementer fra rådhuset stammer fra 1327-1336. I takt med byens udvikling, opstod behov for at udvide rådhuset.

I 1378 begyndte man udbygningsarbejdet, som blev udført under ledelse af Henryk Ungerdin. Det var i den periode, hvor rådhuset berømte Røde Sal, som oprindelig var en retssal, blev til. Udbygningen fandt sted i perioden 1454 - 1457 i forbindelse med konge Kazimierz Jagiellonczyks besøg i byen. Det var den konge, som bekræftede byens købstads-privilegier ved at føje sin kongelige krone til byens skjold. Den følgende udbygning af rådhuset hænger sammen med byens rivende udvikling. Byens selvstyre blev udvidet med repræsentanter fra købmænds- og håndværkerlaug. Rådhuset var sæde for borgmester, byrådet og domstolen. Derudover sad der også en kongelig repræsentant i byen.

I 1556 opstod brand i rådhuset. Genopbygningen varede seks år, og blev gennemført i renæssancestil. I 1561 placerede man en forgyldt statue på toppen af rådhuset af daværende konge Zygmunt II August. Samme år monterede man en carillon med 14 klokker. Carillon er et musikinstrument, der står i et fritstående klokketårn. Instrumentet består af en række bronzeklokker, som kan spille melodier. Den stigende velstand i byen blev afspejlet i en glamourøs udsmykning af rådhusets interiør, som blev udført efter venetianske mønstre. Den Røde Sals udsmykning lignede Dogepaladsets i Venedig. Desuden blev murene forhøjede, og de gotiske vinduer blev skiftet ud med vinduer i renæssancestil. Det 16. og begyndelsen af 17. årh. var den gyldne periode også indenfor kunstudvikling i byen. Store kunstmestre som Isaak van den Blocke, Hans Vredeman de Vries, Willem van der Meer, Anton Möller og Szymon Herle deltog i udsmykningen af rådhuset. Over portalen er der et relief med byens gamle våbenskjold, som er uregelmæssigt udført. En af de løver, som holder våbenskjoldet, har hovedet rettet mod Den Gyldne Port. Ifølge legenden kigger løven i den retning, fordi den afventer kongens ankomst. Dette skulle symbolisere kongens majestæt og beskyttelse af byen.

Under 2. verdenskrig blev Gdansk flere gange bombarderet af allierede fly, men det historiske centrum blev mirakuløst skånet for større ødelæggelser. Man havde også fjernet man mange værdifulde genstande, møbler og malerier og gemt dem ude på landet. Ved Den Røde Hærs indtog af byen, led Hovedstaden meget stor overlast. Rådhuset blev brændt ned, og de få fragmenter, som stod tilbage, var uegnede til at blive anvendt til genopbygning. På trods af det, besluttede man at genopbygge rådhuset. Genopbygningen var særdeles vanskelig, og betragtes som en enestående præstation af polsk
konservatorkunst.

Rådhusets genopbygning blev afsluttet i 1970. I år 2000 blev der på rådhusets tårn monteret en ny carillon med 37 klokker, udført af den hollandske klokkefabrik Royal Eijsbouts i Asten.

Siden år 2000 har rådhuset været hovedsæde for byen Gdansk´s Historiske Museum.

LÆS MERE
Eksternt link: Rådhuset (engelsk)

Af: Alicja B. Nielsen
Journalist, gdansknu.dk
Share Share Share Share Share |

EMNE

ANDRE EMNER

POPULÆRE NYHEDER

Annonce
Kalender
M T O T F L S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Artikel tabs
Javascript is required to view this map.

Gdańsk-Rębiechowo

Overskyet
  • Overskyet
  • Temperatur: 2 °C
  • Vind: Vest-sydvest, 16.7 km/t
  • Tryk: 1001 hPa
  • Rel. fugtighed: 87 %
  • Sigtbarhed: 8 km
  • Solopgang: 07:01 GMT
  • Solnedgang: 14:21 GMT
Vejrstationens placering:
12.6 km Vest-nordvest

Rapporteret:
lør, 16/12/2017 - 14:30
Annonce
48,magasin

Forår og sommer nyheder til skandinaviske gæster

13:58 - 17 apr 2017 Turisme GDANSK: Forår og sommerudgaven af +48 magasinet der er målrettet skandinaviske turister i regionen er nu på gaden.
gdansk,gamle,bydel,ny

Gdansk gamle bydel får nyt mondænt område

17:29 - 14 dec 2016 Turisme GDANSK: Bystyret har offentliggjort en animation af et nyt mondænt byggeri på den attraktiv ø midt i den gamle bydel i Gdansk.
Lionel,Richie,Ergo,Arena,gdansk,gdansknu.dk

Lionel Richie giver koncert i Ergo Arena

13:05 - 09 maj 2016 Rytmisk Musik GDANSK: Den amerikanske sanger, komponist, musiker, producer og skuespiller Lionel Richie giver koncert i Ergo Arena i juli.
danmark,i,gdansk,håndbold,euro,2016

Danskerne hyggede sig under EM håndbold i Gdansk

20:04 - 08 apr 2016 Danmark GDANSK: Der er ingen tilfælde med danskere i politiets rapporter fra januar under EM i håndbold (EURO 2016), viser opgørelse fra politiet i Gdansk.
ocr,gdansk

Kampe ved Gdansk for de sejeste drenge og piger

6:08 - 24 mar 2017
Ekstremsport GDYNIA: Nu kan de seje udfordre sig selv ved det årlige OCR-løb, der gennemføres i april. Et løb for de helt seje når det gælder styrke og udholdenhed.

Gdansk er Europas tredje bedste

16:53 - 14 mar 2017
Turisme Borgmester Pawel Adamowicz er stolt over at Gdansk er kåret som Europas bedste rejsemål i år, og han er især tilfreds, da det er første gang byen er nomineret i konkurrencen om at være bedste rejsemål. Gdansk var blandt tyve nominerede byer.
mera,spa,sopot

Sopot tilbyder vand, varme og velvære hele året

18:08 - 26 dec 2016
Livsstil SOPOT: Danskerne har fundet vej til ferie- og badebyen ved Gdansk ud til Østersøen, men det er ikke kun om sommeren.
gdansk,julemarked

Succes for julemarkederne i Gdansk

13:54 - 15 dec 2016
Turist attraktioner GDANSK: De traditionelle julemarkeder i Gdansk er i år blevet et tilløbsstykke uden lige, oplyser de lokale turistmyndigheder.
lech,walesa,polen,gdansk,airport

Gdansk lufthavn har rundet en million rejsende

19:23 - 10 maj 2016
Fly GDANSK: Lech Walesa lufthavnen har rundet den første million rejsende i år til og fra byen - og det er ny rekord.
 GENERELLE INFORMATIONER OM GDANSK
Annonce