Nyheder og informationer fra Gdansk på dansk
|Om os
| Annoncering
| Shop
| Kontakt
AnnonceValuta: 100 PLN koster 173,26 DKK
Fodbold: Resultater fra den polske liga
Fredag 15 december 2017

Religion

Religion i Polen.
Religion i Polen. Foto: Martin Bager.
Religion

I Polen tilhører næsten 90% af befolkningen den romersk-katolske tro. Polakker er religiøse, og religionen har traditionelt spillet en vigtig rolle i deres liv. Kirkerne i Polen er altid fulde af mennesker, ikke kun til højtider, men også under almindelige messer i weekenden. Kirken har stadigvæk stor autoritet i samfundet, især ude på landet og i mindre byer.

Katolicismen skabte nationalt sammenhold

Polakkernes stærke tro er knyttet sammen med landets historie. Polen blev delt mellem nabolandene i slutningen af 1700-tallet, og det polske folk kom herefter til at bo under russisk, tysk eller østrig-ungarnsk herredømme, der alle havde andre statsreligioner end katolicismen. Polakkerne følte sig dog stadig som et samlet folk takket være sproget og den fælles religion, og gennem 1800-tallet opstod begrebet 'polak-katolik'.

I Gdansk levede katolikker, protestanter, jøder og ortodokse side om side i mange århundreder. Da de nationale strømninger vågnede i 1800-tallet blev de religiøse skillelinjer en af måderne, hvorpå man definerede, om man var tysker eller polak.

Kirken gav modstand til kommunismen

Efter Anden Verdenskrig blev Polen indlemmet i Sovjetunionens interessesfære. Ifølge kommunistisk ideologi blev religion betragtet som et gammeldags fænomen, der burde bekæmpes, og kirken fik hårde vilkår. Kirkerne blev dog aldrig lukket i Polen, men blev tværtimod et holdepunkt i modstanden mod kommunismen. Mange præster talte åbent imod kommunismen, og Solidarnosc bevægelsen i Gdansk søgte i perioder tilflugt i Maria Kirken i byens centrum, fordi kirkens stærke symbolske betydning gjorde det svært at sætte militæret ind imod den.

Kirken stadig stærk

Den katolske kirke er stadig meget levende og velbesøgt i Polen i dag, men de sidste år er især yngre polakkers forhold til religionen begyndt at ligne det forhold til kirken, som man har i Danmark.

Af: Anna Werenberg
Redaktør, gdansknu.dk
Share Share Share Share Share |

EMNE

ANDRE EMNER

POPULÆRE NYHEDER

Annonce
Kalender
M T O T F L S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Annonce
48,magasin

Forår og sommer nyheder til skandinaviske gæster

13:58 - 17 apr 2017 Turisme GDANSK: Forår og sommerudgaven af +48 magasinet der er målrettet skandinaviske turister i regionen er nu på gaden.
gdansk,gamle,bydel,ny

Gdansk gamle bydel får nyt mondænt område

17:29 - 14 dec 2016 Turisme GDANSK: Bystyret har offentliggjort en animation af et nyt mondænt byggeri på den attraktiv ø midt i den gamle bydel i Gdansk.
Lionel,Richie,Ergo,Arena,gdansk,gdansknu.dk

Lionel Richie giver koncert i Ergo Arena

13:05 - 09 maj 2016 Rytmisk Musik GDANSK: Den amerikanske sanger, komponist, musiker, producer og skuespiller Lionel Richie giver koncert i Ergo Arena i juli.
danmark,i,gdansk,håndbold,euro,2016

Danskerne hyggede sig under EM håndbold i Gdansk

20:04 - 08 apr 2016 Danmark GDANSK: Der er ingen tilfælde med danskere i politiets rapporter fra januar under EM i håndbold (EURO 2016), viser opgørelse fra politiet i Gdansk.
ocr,gdansk

Kampe ved Gdansk for de sejeste drenge og piger

6:08 - 24 mar 2017
Ekstremsport GDYNIA: Nu kan de seje udfordre sig selv ved det årlige OCR-løb, der gennemføres i april. Et løb for de helt seje når det gælder styrke og udholdenhed.

Gdansk er Europas tredje bedste

16:53 - 14 mar 2017
Turisme Borgmester Pawel Adamowicz er stolt over at Gdansk er kåret som Europas bedste rejsemål i år, og han er især tilfreds, da det er første gang byen er nomineret i konkurrencen om at være bedste rejsemål. Gdansk var blandt tyve nominerede byer.
mera,spa,sopot

Sopot tilbyder vand, varme og velvære hele året

18:08 - 26 dec 2016
Livsstil SOPOT: Danskerne har fundet vej til ferie- og badebyen ved Gdansk ud til Østersøen, men det er ikke kun om sommeren.
gdansk,julemarked

Succes for julemarkederne i Gdansk

13:54 - 15 dec 2016
Turist attraktioner GDANSK: De traditionelle julemarkeder i Gdansk er i år blevet et tilløbsstykke uden lige, oplyser de lokale turistmyndigheder.
lech,walesa,polen,gdansk,airport

Gdansk lufthavn har rundet en million rejsende

19:23 - 10 maj 2016
Fly GDANSK: Lech Walesa lufthavnen har rundet den første million rejsende i år til og fra byen - og det er ny rekord.
 GENERELLE INFORMATIONER OM GDANSK
Annonce